Într-un context mondial aparte (pandemia/plandemia), care avea să aibă urmări și asupra Sărbătorilor Naționale de la Țebea care de altfel au devenit de ani buni diluate de sens și simțire curată.
Daniel Stanc și Dîmb Casian dintr-o căutare personală de sens, dintr-o nevoie de memorie presărată cu puțină jertfă. Au pus la cale parcurgerea drumului de la Vidra de Sus la Țebea pe jos în memoria Crăișorului Avram Iancu.
DRUMUL IANCULUI reprezintă nu atât distanța cât viața lui Avram Iancu, din locul unde s-a născut (Vidra de Sus) și până la locul unde a murit (Baia de Criș) respectiv unde este îngropat (Țebea). O viață care prin luptă a renăscut sentimentul național și libertatea de a fi români oriunde dar mai ales în propria țară.
Într-o formulă inedită, temerară, cu câteva steaguri in spate, cinci oameni:
Daniel Stanc, Dîmb Casian, tanti Veta (tulnicăreasa din satul Păulești), Ioan Almășan (strănepot de-a lu' Ioan Buteanu), Nicu Stanc (moț din satul Stanculești), aceștia sunt primii ce-au trecut la pas Dealul Crișului in cea ce numim astăzi Drumul Iancului.
În ce-a de-a doua zi (pe jos și cu mașini), de la Bulzești și până la Baia de Criș, ni s-au mai alăturat și alți oameni de-ai locului sau de departe, aducând la Țebea pe mormântul Crăișorului, un frumos omagiu în sunet de tulnic.
CITEȘTE ARTICOLUL COMPLET